Pozvánky

International Shakuhachi Festival Prague

Dovolujeme si předat pozvánku na 12. ročník mezinárodního festivalu shakuhachi

Dvanáctý ročník International Shakuhachi Festival Prague přivede do prahy světové mistry

Ve dnech 12. – 16. září se bude v Praze konat již dvanáctý ročník International Shakuhachi Festival Prague (ISFP). Z Japonska a celé Evropy  přivede do Prahy mistry hry na tradiční japonskou flétnu šakuhači. Na letošním ročníku bude spolupracovat i český orchestr BERG.

Mezinárodní setkání sólistů, pedagogů a žáků hry na japonskou flétnu šakuhači, které se koná jednou za dva roky, bude letos věnované zejména mezioborové spolupráci a nové hudbě. Kromě vynikajících sólistů jako Kuniyoshiho Sugawary, Akihita Obamy, nebo Makiko Goto budou na programu spolupracovat čeští básníci a filmaři. Festivalu se tak zúčastní například Jaromír Typlt, Ivo Hucl, Pavel Janšta a Hiromi Ogata nebo  experimentální filmový projekt Krastí. Ve světové premiéře zazní skladby Hiroyi Miury, Lucie Vítkové, Jana Rösnera, Johna Kaizana Neptuna a Adriana Freedmana.

Jednotlivé koncerty se konají v pražském Atriu na Žižkově, kulturním centru Domovina, v Divadle Archa, nebo ve Skautském institutu. Zde budou probíhat také kurzy hry na flétnu šakuhači, koto a shamisen s mezinárodní lektorskou účastí.

Umělecký ředitel festivalu Marek Kimei Matvija k letošnímu ročníku podotýká: “Po jedenácti úspěšných ročnících jsme se rozhodli změnit interval konání festivalu na dva roky. Hlavním důvodem je snaha přinášet publiku zejména propracovanou dramaturgii a přivádět do Prahy špičkové světové lektory, hudebníky a soubory. Dvouletý interval navíc obrací k Praze mimořádnou pozornost celé komunity hráčů na japonské nástroje.”

Dlouhodobým cílem International Shakuhachi Festival Prague je vytvořit z Prahy celosvětově uznávané místo pro setkávání laické a odborné veřejnosti, hudebníků, skladatelů, akademiků a zájemců o hru na šakuhači, nebo další, pro české prostředí neobvyklé nástroje. Účelem pravidelných setkání je popularizace těchto hudebních nástrojů a nevšední hudby, kterou inspirují.

“Věřím, že umělecká spolupráce, ke které na našem festivalu dochází, je důležitá pro rozvoj české kulturní scény. Čeští skladatelé a hudebníci získávají důležité zkušenosti a navazují mezinárodní kontakty. Zároveň mohou srovnávat svou práci a přístup s mezinárodní scénou.” dodává ke smyslu celého festivalu Matvija.

O Shakuhachi Festival Prague:

12. ročník Pražského festivalu shakuhachi pořádá umělecké sdružení NEIRO Association for Expanding Arts (NEIRO) za podpory Ministerstva kultury ČR, Japan Foundation, Hlavního města Prahy, Státního fondu kultury ČR, Osy a Orchestru Berg.

Partneři festivalu jsou Skautský Institut, Divadlo Archa, Atrium na Žižkově, Hudební a taneční fakulta HAMU, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze (FFUK), Česko-japonská asociace, Pražské kreativní centrum, Institut Intermédií, Hijiri Shakuhachi Foundation a Hotel Axa.

Mediální partneři jsou Radio 1, Goout a časopis Harmonie.

www.japonskyfestival.cz www.isfp.cz 

KONTAKT pro média:

MgA. Marek Matvija

Umělecký ředitel ISFP

M: 724 544 718

E: marek@neiro.org